Web3 - Hvad er det og hvorfor?

January 4, 2023
Estimeret læsetid (minutter):
9

Introduktion til Web 3.0

Her vil vi se på, hvordan disse tre forskellige versioner af internettet har udviklet sig gennem tiden, og hvordan de vil fortsætte med at gøre det i fremtiden, når vi bevæger os mod en ny æra.

Her er en nem oversigt over de forskellige afsnit i denne artikel:

Web 1.0: Envejskommunikation (1990-2004)

Web 1.0 er også kendt som read-only web og er den første generation af internettet. Det skete i 1989 på CERN i Geneve af Tim Berners Lee som udviklede de første protokoller til det vi kender som World Wide Web. Ideen var at at lave åbne decentraliserede protokoller som gjorde det muligt at dele information fra hele verden.

Det betyder altså, at Web 1.0 hjemmesider er statiske og tillader ikke brugerinteraktion eller noget input. Hjemmesider fra denne æra består typisk af tekst og billeder med hyperlinks til andre sider på samme sider eller andre eksterne sider.

Ift. hvordan markedsføringen foregik den gang, så var de primære marketingskanaler:

  • Email marketing
  • Meget tidlige og forældede SEO strategier
  • Traditionel offline markedsføring (TV, radio og print) kom så småt online

Web 2.0: Brugergeneret indhold (2004-Nu)

Internettet som vi kender det i dag er også kendt som Web 2.0 og er et udtryk for det æra, som er bygget på brugergenereret indhold (UGC), sociale medier, samt et større fokus på brugervenlighed.

Forskellen er altså at man nu har mulighed for at skrive og interagere med hinanden og i stedet for at det udelukkende var virksomheder der kunne kommunikere med brugeren, så kunne man nu snakke bruger-til-bruger.

Over tid blev sociale medier mere og mere populært og større virksomheder begyndte at kontrollere interaktionen på få platforme og gennem salg af reklamer hvorimod brugeren betaler med sit indhold og data.

Markedsføringen bevægede sig for mange virksomheder hen mod et primært fokus på online og begyndte at implementere markedsføringsstrategier såsom:

  • Betalt annoncering
  • Data-drevet markedsføring 
  • Video indhold
  • Influencer marketing
  • Markedsføring på mobile enheder

Web 3.0: Læs, skriv og ej (Nu)

Web 3.0 er en betegnelse for den næste generation af internettet, der fokuserer på at gøre det mere intelligent og brugervenligt. Dette gøres ved at bruge avanceret teknologi som kunstig intelligens (AI), semantic web og blockchain-teknologi til at gøre internettet mere forståeligt for computere og dermed gøre det lettere for mennesker at finde, bruge og dele information på internettet.

En af de store fordele ved Web 3.0 er, at det gør det muligt for computere at forstå og bearbejde den menneskelige sprog, hvilket gør det lettere for mennesker at søge efter og få adgang til relevant information på internettet. Dette kan f.eks. gøres ved at bruge AI-teknologi til at analysere og forstå menneskelige spørgsmål og derefter finde og præsentere de mest relevante resultater for brugeren.

Web 3.0 adskiller sig også fra tidligere generationer af internettet ved at være mere decentraliseret og gennemsigtig. Dette gøres ved at bruge blockchain-teknologi til at skabe en platform, hvor data kan deles og opbevares på en sikker og transparent måde. Dette gør det muligt for brugere at have mere kontrol over deres data og for virksomheder at opbygge en stærkere relation til deres kunder gennem transparent og autentisk kommunikation.

I alt vil Web 3.0 være med til at gøre internettet mere intelligent, brugervenligt og decentraliseret, hvilket kan åbne op for en række nye muligheder og forretningsmodeller. Dette kan være en stor fordel for både virksomheder og forbrugere, der vil have nemmere adgang til relevant information og en mere sikker og transparent oplevelse på internettet.

Ideen om Web3

En af de centrale funktioner i Web3 er brugen af blockchain-teknologi, som gør det muligt for sikker, gennemsigtig og decentraliseret datalagring og deling. Dette betyder, at brugere kan have mere kontrol over deres personlige data, og kan bruge applikationer og services uden at skulle stole på en central myndighed.

Desuden indeholder Web3 også en række andre teknologier og protokoller, såsom peer-to-peer-netværk, kryptografi og smarte kontrakter, der gør det muligt at skabe en bred vifte af decentraliserede applikationer og services. Disse applikationer og services kan bruges til en række formål, herunder sociale netværk, betalinger og finansielle tjenester, datalagring og deling, og mere.

De potentielle fordele ved Web3 er mange, herunder større sikkerhed, privatliv og kontrol for brugere, samt muligheden for at opbygge mere robuste og modstandsdygtige applikationer og services. Jo flere mennesker og organisationer, der begynder at omfavne den decentraliserede web, jo større sandsynlighed er der for, at Web3 vil spille en stadigt mere vigtig rolle i formningen af fremtidens internet.

Hvorfor er Web3 vigtigt

Web3, er vigtigt, fordi det tilbyder en række potentielle fordele i forhold til den nuværende centraliserede model af internettet (Facebook, Google osv.). Nogle af de centrale fordele ved den decentraliserede web inkluderer:

Større sikkerhed: Fordi det decentraliserede internet  drives af et netværk af distribuerede computere, er den mere modstandsdygtig over for hacking og andre former for cyberangreb. Det betyder, at brugerdata og information er mere sikker, når de opbevares og deles på på Web3.

Mere privatliv: Med Web3 har brugerne mere kontrol over deres personlige data og hvordan de bruges. Dette kan hjælpe med at beskytte vores privatliv og forhindre misbrug af information af tredjeparter.

Øget kontrol: I Web 3.0 er brugerne ikke afhængige af en enkelt, central myndighed for at få adgang til og bruge applikationer og services. Det betyder, at de har mere kontrol over deres online oplevelse og kan vælge de applikationer og services, der bedst opfylder kundens behov.

Mere modstandsdygtige systemer: Den decentraliserede natur af web3 betyder, at det er mindre sårbart over for forstyrrelser eller fejl i dele af netværket. Dette kan hjælpe med at sikre, at applikationer og services er mere pålidelige og tilgængelige for brugere.

Alt i alt har Web3 potentialet til at tilbyde en mere sikker, privat og modstandsdygtig model for internettet, og kan give brugere mere kontrol over deres online oplevelse.

Web3 og marketing

Når det kommer til marketing i Web3, er det vigtigt at huske, at dette er et relativt nyt område med mange usikkerheder og udfordringer. Det er derfor en god idé at være innovativ og tænke ud af boksen for at skille sig ud fra mængden. Det kan også være en fordel at fokusere på at opbygge en stærk online tilstedeværelse gennem sociale medier og andre online platforme, samt at engagere sig med og lytte til sin målgruppe for at forstå deres behov og ønsker.

Det er også en god idé at fokusere på at formidle budskabet om dine produkter og tjenester på en enkel og forståelig måde, så det bliver lettere for dine målgrupper at forstå og engagere sig med dit brand. Desuden kan det være en fordel at samarbejde med andre virksomheder og organisationer inden for Web3-området for at styrke din tilstedeværelse og øge dit rækkevidde.

Web 2.5

Web 2.5 er et udtryk, der nogle gange bruges til at beskrive en hypotetisk "in-between"-fase i udviklingen af internettet, mellem det nuværende centraliserede model (Web 2.0) og det fremtidige decentraliserede model (Web 3.0).

Konceptet Web 2.5 er ikke et vel-accepteret eller veldefineret udtryk, og det bliver ofte brugt på forskellige måder af forskellige mennesker. Generelt bruges Web 2.5 dog ofte til at henvise til tanken om, at internettet langsomt bliver mere decentraliseret, med en stigende mængde applikationer og tjenester, der er bygget på decentraliserede teknologier som blockchain.

Nogle mennesker bruger udtrykket Web 2.5 til at henvise til internettets nuværende tilstand, hvor der stadig findes få store virksomheder, der kontrollerer det meste af data og information, men hvor decentraliserede applikationer og tjenester begynder at dukke op og blive populære. Andre bruger udtrykket til at henvise til en hypotetisk fremtidig tilstand af internettet, hvor decentraliserede teknologier er mere udbredt, men hvor der stadig er noget centralisering og kontrol.

Samlet set er konceptet Web 2.5 et noget kontroversielt og debatteret emne, og der er ingen enighed om, hvad det betyder, eller om det endda eksisterer som en særskilt fase i internettets udvikling.

Læs videre

Ikigai for iværksættere: Find formål og succes i din virksomhed

Ikigai er et japansk koncept, der kan hjælpe iværksættere med at skabe meningsfulde, bæredygtige og succesrige virksomheder. Ved at kombinere passion, talent, samfundets behov og indtjeningsmuligheder, fremmer Ikigai arbejdsglæde og helbred for både ejere og medarbejdere.
Gå til artikel

Web3 - Hvad er det og hvorfor?

I dette blogindlæg kigger vi på, hvordan disse tre forskellige versioner af internettet har udviklet sig gennem tiden, og hvordan de vil fortsætte med at gøre det i fremtiden, når vi bevæger os mod en ny æra.
Gå til artikel

Få flere startup tips, hacks og ideer hver uge

Et nyhedsbrev med fokus på vækst, startups og den nyeste teknologi for dig og din virksomhed - 100% gratis!

Du er nu tilmeldt GoGrowth nyhdsbrev
Noget gik galt, prøv venligst igen.
“At have en bank af marketing og growth ideer har været essentielt for vores vækst”
Malue Marzello, Head of Marketing
Confetti Dogs
Ephicient logoOE logo2020INC logoThe Paak logoPipelinx.co logoAriseHealth logoAriseHealth logoAriseHealth logoAriseHealth logoAriseHealth logoAriseHealth logoAriseHealth logo

Få adgang til GoGrowth

Få adgang til mere end +100 growth ideer, skabeloner til effektivisering, lister og meget mere.

Alle growth ideerne er testet på den ene eller den anden måde. Få adgang til mere end +100 Growth og Marketing ideer der er med til at skalere din virksomhed. Skabeloner der er med til at øge din effektivitet og skabe vækst, samt en masse lister og ressourcer.